SUTRA SRCA

Savršenstva Spoznaje

 

Ovako sam čuo:

Jednom je Blaženi boravio na Vrhu Lešinara u Rajaghri, zajedno sa velikim skupom redovnika i velikom skupinom bodhisattvi. U to vrijeme je Blaženi ušao u samadhi koji se u Dharmi izražava i naziva Duboko Prosvjetljenje. U isto vrijeme je bodhisattva mahasattva, plemeniti Avalokiteshvara boravio u Savršenstvu Spoznaje i vidio da je svaka od pet skandi sama po sebi prazna.

Tada je, uz moć Buddhe, poštovanja vrijedni Sariputra upitao bodhisattvu mahasattvu, plemenitog Avalokiteshvaru: "Kako bi trebali vježbati sin ili kći plemenitoga roda koji žele slijediti duboko Savršenstvo Spoznaje?"

Bodhisattva mahasattva, plemeniti Avalokiteshvara odgovorio je poštovanja vrijednom Sariputri: "O Sariputro, sin ili kći plemenitoga roda koji žele slijediti duboko Savršenstvo Spoznaje ovako bi trebali gledati: tako da vide kako je svaka od pet skandi sama po sebi prazna. Forma je praznina, praznina je forma. Praznina nije drugo nego li forma, forma nije drugo nego li praznina. Na isti su način osjećaji, predodžbe, izrazi volje i svijest prazni.

Stoga su, Sariputra, sve pojave prazne, bez osobnosti, one ne nastaju niti prestaju, nisu nečiste ni čiste, ne opadaju niti rastu. Stoga Sariputra, u praznini nema oblika, nema osjećaja, nema predodžbe, nema izraza volje, nema svijesti; nema oka, uha, nosa, jezika, tijela, uma; nema područja osjetnosti vida, sve do osjetne svijesti uma; nema neznanja nema prestanka neznanja, sve do starenja i smrti i do prestanka starenja i smrti; nema patnje, nema nastanka, nema prestanka, nema puta. Nema spoznaje, nema dostignuća i nema ne-dostignuća.

Stoga Sariputra, zato što nema dostignuća, bodhisattve borave u Savršenstvu Spoznaje. Budući su nezatamnjena uma, oni su bez straha, prevladavaju lažnost i dostižu potpunu Nirvanu. Po Savršenstvu Spoznaje pojave se kao buddhe tri vremena, potpuno probuđeni za nenadmašno istinsko potpuno Prosvjetljenje.

Zato treba znati veliku mantru Savršenstva spoznaje, mantru dubokog uvida, nenadmašnu mantru, mantru koja smiruje svu patnju budući u njoj nema varke.

Mantra Savršenstva Spoznaje je:

OM GATE GATE PARAGATE PARASAMGATE BODHI SVAHA

Stoga se Sariputra, bodhisattva mahasattva treba vježbati u dubokam Savršenstvu Spoznaje.

Tada je Blaženi izašao iz samadhija i pohvalio bodhisattvu mahasattvu, plemenitoga Avalokiteshvaru rekavši: "Vrlo dobro, vrlo dobro, o sine plemenitoga roda, tako je; Treba vježbati duboko Savršenstvo Spoznaje upravo tako kako si objasnio i svi će se tathagate radovati."

Kada je Blaženi to rekao, vrijedan poštovanja Sariputra i bodhisattva mahasattva, plemeniti Avalokiteshvara, čitav skup i svijet sa svojim bogovima, ljudima, asurama i gandharvama obradovao se i hvalio riječi Blaženoga.

***

Lotsawa Bhikshu Rinchen De preveo je ovaj tekst na tibetanski s indijskim panditom Vilmalamitrom. Objavio ju je veliki izdavač i prevoditelj Gelong Namkha i drugi. Ovaj tibetanski tekst je skinut sa freske u Gegye Chemaling u slavnom Samye samostanu. Na engleski je preveden u Nalanda prevodilačkoj udruzi, te uspoređen s nekoliko sanskritskih izdanja.