H.E. Garchen Rinpoche

 

H.E. Garchen Rinpoche jedan je od najznačajnijih budističkih majstora stare generacije tibetskih lama koji su odrasli i školovali se u Tibetu. Njegovo suosjećanje, ljubav, mudrost i duhovna realizacija već su legendarni. Rinpoche je jedan od poglavara Drikung Kagyu loze tibetskog budizma, a cijene ga i poštuju sve ostale loze budizma. On je doista živi primjer autentične, probuđene osobe, čije se prosvjetljene aktivnosti odvijaju diljem cijelog svijeta.

Garchen Rinpoche se rodio u istočnom Tibetu 1936. godine. Još dok je bio dijete prepoznali su ga kao osmu u nizu reinkarnacija prethodnih Garchen Rinpochea. Od tog trena živio je u samostanu, gdje je studirao i prakticirao Dharmu pod vodstvom najviših lama Drikung loze sve do svoje 19. godine. Tada je započeo tradicionalno, intenzivno, trogodišnje meditacijsko povlačenje (eng. retreat), koje je prekinuto nakon dvije i pol godine usljed političkih previranja tzv. Kulturne revolucije. Rinpoche je proveo 20 godina u kineskim zatvorima i radnim logorima. Za to vrijeme upoznao je svojeg korijenskog učitelja, lamu Khenpo Munsela, koji je također bio utamničen. Khenpo Munsel mu je pružio mnoga esencijalna učenja i upute za prakticiranje Dharme. Usprkos velikih muka zatvorskog života, Garchen Rinpoche je cijelo vrijeme potajno prakticirao Dharmu i ostvario duboku duhovnu realizaciju.

Nakon što je 1979. pušten iz zatvora, radio je neprestano na obnovi, očuvanju i širenju učenja i blagoslova Dharme u Tibetu, a kasnije i u svijetu. Trenutno se njegovi Dharma centri nalaze u raznim zemljama Europe, Sjeverne i Južne Amerike, kao i Azije. Poznat je kao majstor Mahamudre, Dzogchena, Tummoa, Šest joga Narope, 37 praksi bodhisattve i mnogih drugih tradicionalnih praksi tibetskog budizma.

Objavljene knjige na engleskom jeziku: